Home / coaching / Szomorkásabb a január, mint a többi hónap?

Szomorkásabb a január, mint a többi hónap?

A brit kutatók nevéhez rengeteg kutatás fűződik, viccesen szoktuk is mondani, hogy amiről nem csináltak még felmérést, az nem is létezik. Január 15-ét el is nevezték kék hétfőnek, hiszen egy wales-i egyetemi kutató felmérései szerint ez a legdepressziósabb nap az évben. Természetesen ezt utána sokan cáfolták, miszerint nem létezhet olyan egyenlet, amivel ezt ki lehetne számolni.

Az tény, hogy az ünnepeket átszővi számtalan olyan apróság, amely megmelengeti a lelkünket. A karácsonyi fények, dekorációk, illatok, a gyertya, a tűz látványa, hangja. Egy meleg kakaó, forralt bor, puha pokróc, bekuckózás, a szauna, egy kényelmes fotel az állólámpa melletti könyvolvasáshoz, a közös főzések, fűszeres, melegítő ételek fogyasztása, családi és baráti kapcsolódások, az ajándékozás izgalma, mind-mind segít, hogy az adventi készülődésben test és lélek feltöltődjön, a fárasztó és sokszor terhekkel teli év végére.

Ezek után valóban tűnhet szürkébbnek a január kijózanító valósága, mégis az az igazság, hogy ez is a mi saját belső világunk, nézőpontjaink, hiedelmeink mentén válhat szomorúbbá vagy örömtelenné.

Mit csináljunk, hogy a színek velünk maradjanak januárban is?

Első körben ne féljünk újratervezni, ha kell. Nem véletlen, hogy olyan népszerű a különböző évtervezők használata az év első napjaiban. Jó dolog hosszú- és középtávú terveket készíteni, mert azok mentén látjuk, hogy milyen régi szokásoktól, tárgyaktól, esetleg emberi kapcsolatoktól kell megválnunk. A tervezés segíthet, hogy szembesüljünk valódi vágyainkkal, és belevessük magunkat az új tervek irányába. Legyen az tudatosabb életmódváltás, más típusú táplálkozás, sport, tánc vagy akár egy nyelvtanulás. Bármi képes lehet, hogy lendületet adjon a januárnak.

Bátran a színekkel! Valószínűleg már mindenki megtapasztalta, hogy a színeknek milyen ereje van, milyen hatással vannak hangulatunkra, akár érzelmeinkre és így szavainkra, tetteinkre is. Nincs baj a feketével, de igazából a feketét a színelmélet nem is tekinti színnek. Mindannyian tudjuk, hogy mi áll jól, mitől válik élettelivé az arcunk, ragyogóvá a szemünk. Bátran használjunk januárban is intenzív, erős színeket, amelyektől nem csak a mi hangulatunk lesz emelkedettebb, de a környezetünk számára is felpezsdítő lehet.

A fagyos időjárás, a hideg, a csúszós utak eleve borongósabbá tehetik a napjainkat. Mégis, ha kitekintünk a világba, hálásak lehetünk, hogy mérsékelt éghajlati övezetben, nedves kontinentális éghajlat alatt élünk, ahol többé-kevésé szabályos négy évszak van. Ugyanis ez segít, hogy az ember megélje azt a körforgást, amit az Univerzum, bolygóival, csillagaival, az adott hónapok feladataival üzenni akar. Merjünk együttműködni a természettel! Ilyenkor annak van itt az ideje, hogy többet figyeljünk befelé, többet foglalkozzunk lelki dolgokkal. Önismereti munkát sok módon lehet végezni, egy szakemberrel együttműködve, vagy beülve egy jó előadásra, esetleg belevágni egy tanfolyamba, valamilyen személyiségfejlesztésbe, de akár otthon egy könyv, videó is sokat adhat, hogy válaszokat kapjunk, ha merünk kérdéseket feltenni önmagunknak.

Az egyedüllét nem magány! A közösségi média felerősítheti azt az érzést, hogy az ünnepek alatt mindenki más boldog és örömmel tud kapcsolódni családhoz, barátokhoz, csak épp mi nem. Ha eléggé tudatosak vagyunk, akkor egész évben dolgozunk a mentális egészségünkön. Éppen ezért, ha a közösségi médiában csilli-villi családi képek sokaságát tolja elénk boldog-boldogtalan, legyünk annyira éberek, hogy merjünk kellő távolságból ránézni mindezre. Természetesen nem azt kell feltételezni, hogy a boldog képek mögött nem ez a valóság, de legyünk tudatában, hogy általában mindenki a legjobb oldalát igyekszik megmutatni a világnak. Azért, mert esetleg nem vesz körbe nagy család, még nem vagyunk magányra kárhoztatva. Sokszor felszabadító felismerés lehet, hogy milyen minőségi kapcsolódni önmagunkkal, eltölteni egy töltekezős napot magunkban, mint mondjuk mindenáron energiarabló vagy boldogtalan kapcsolódással mutatni a világnak, hogy mi tartozunk más emberekhez.

Rend kint, rend bent! Januárban még nem indul el az élet a világban. Több időt töltünk otthonunk falai között. Ha felülkerekedünk a lustaságunkon, önsajnálatunkon, akkor bátran szanáljunk az íróasztal fiókjában, ruhásszekrényben vagy a fürdőszoba polcon. A folyamat végére egészen felszabadító állapotba kerülünk. Ne feledjük, hogy ami nekünk már kacat, az másnak kincs lehet. Ezzel energiákat szabadítunk fel az otthonunkban, amely automatikusan visszatükröződik majd saját belső világunkban is.

Napfürdőzzünk! Bár januárban sokszor borongós az idő, azért vannak napok, amikor a felhők között átragyognak a napsugarak. Ilyenkor ne legyünk kényelmesek, használjuk ki a jó időt! Elő a túracipő, réteges ruházat és sétáljunk pár órát. Már az is jó, ha a Nap felé fordítjuk az arcunkat és rövid időre kiülünk az erkélyre, hiszen a napfürdőzés oldja a szorongást, csökkenti a félelmeket, javítja a vérkeringést, hatására a bőrben D-vitamin keletkezik.

Végül pedig olvassunk motiváló, inspiráló cikkeket, könyveket, nézzünk videókat, beszélgetéseket, amelyek továbbgondolásra ösztönöznek. De ne feledjük, hogy a „sok okos jótanács” csak akkor működik, ha mi magunk megtaláljuk a saját megoldásainkat, és alkalmazzuk is a nekünk tetszőket. Ha pedig ragaszkodunk hozzá, hogy a január egy reménytelenül elcseszett hónap, akkor az úgy is marad. Éppen ezért gondoljuk újra, hogy mi mindent hozhatunk ki ebből a hónapból még, mert a nyitottságunk által számtalan meglepetést tartogathat a számunkra!

Hegedüs Erika
életvezetési tréner

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Top